nedjelja, 2. veljače 2014.

KIFLE IZ SNOVA

Mogu biti slane i slatke, na vama je da izaberete, ali mekše i ljepše sigurno nikada niste jeli :)

Tijesto je izuzetno podatno da od njih možete praviti razne oblike peciva, ja sam se danas također malo igrala tijestom, rezultat je bio više nego odličan. Slike će reći sve. Jednim potezom možete odmotati cijelu kiflu, tako se divno listaju :)

Veliki sam ljubitelj peciva i tijesta, a ove su mi jedne od omiljenih. Probajte i uvjerite se i sami :)



Sastojci:

1200 gr brašna
2 kašike suhog kvasca
4 kašike milerama
2 dcl mlijeka
1 kašičica šećera
1 velika kašika soli
5 kašika ulja
2 jaja
mlaka voda po potrebi

Za premazati:

100 gr putera

1 jaje
1 kašičica soli
1 kašika ulja

i sjemenke susama i čurekota za posipanje


Suhe sastojke izmiješati u posudi, pa dodati mokre sastojke i uz dodavanje mlake vode po potrebi zamijesiti srednje tvrdo tijesto. Dobro ga izraditi rukama, pokriti čistom krpom i ostaviti da se udupla.
Nadošlo tijesto premjesiti na pobrašnjenom stolu i podijeliti na 10 dijelova - za deset većih kifli. Ako želite manje kifle ili neke druge oblike podijelite ga na više dijelova.

Svaki dio razvaljati u elipsast oblik što tanje i premazati omekšalim puterom kao na slici.



Zarolati kiflu i staviti u uljem podmazan pleh. Redati jednu do druge sa razmakom između.


Pokriti ih krpom i ostaviti još da odstoje oko 20 minuta.

Jaje dobro umutiti, dodati so i ulje i premazati kifle. Posuti sjemenkama čurekota i susama.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Peći kifle u zagrijanoj rerni oko 10 minuta, zatim ih izvaditi i premazati kistom namočenim u ulje i vratiti ih da se peku još 10-tak minuta. 
Zahvaljujući ovom premazivanju sa uljem u toku pečenja, postiže se divna mekana korica.


Ispečene kifle još jednom premazati uljem, pokriti krpom i ostaviti da stanu oko 10-tak minuta.

Odlične su za sendviče za doručak, večeru, užinu... Jednostavno, savršene.




Nema komentara:

Objavi komentar