nedjelja, 2. veljače 2014.

KATMER PITA

Ovo je jedan stari način pripremanja pite, koji je idealan za početnice u kuhanju, tačnije one koje nisu vješte razvlačiti tanke jufke. Rezultat je odlična pita, hrskavih kora koje se listaju.

Fil možete pripremiti po svom vlastitom ukusu i želji, ja sam danas radila sa sirom, a odlična je i kombinacija sa špinatom, pa recimo napraviti pola tepsije sa sirom, pola sa špinatom i imate dvije vrste pite u jednom plehu.

Mjera je za jedan pleh od rerne, a vi prilagodite vašoj tepsiji, potrebama i slično :)



Krenimo, korak po korak, kao i obično:

Tijesto:

650 gr brašna
1 kašičica soli
3 kašike ulja
cca 4 dcl mlake vode

Nadjev:

700 gr mladog sira
2 dcl kisele pavlake
5 jaja
15 kašika pšeničnog griza
so

+

ulje



Od sastojaka za tijesto zamijesiti srednje mekano tijesto, izraditi ga dobro rukama da bude kompaktno, elastično i glatko, pa ga ostaviti oko 5 minuta da odmori.




Premjesiti tijesto na pobrašnjenom stolu i formirati od njega 6 manjih loptica. Ostaviti ih pokrivene krpom da odstoje 10-tak minuta.

Svaku lopticu razvaljati u krug cca 25 cm. 
Premazati krug uljem, preko njega položiti drugi krug, koji također premažemo uljem, pa onda treći koji se ne premazuje. Na taj način ćete dobiti 2 hrpice od po 3 razvijene jufkice. Ostaviti ih da odstoje 10-tak minuta dok vi pripremite nadjev.

Umutiti jaja, pa dodati mladi sir, pavlaku, pšenični griz, dobro izmješati i posoliti prema vlastitom ukusu.
Prvu hrpicu tijesta razvaljati u veći krug pomoću oklagije, otprilike 60-70 cm. Zasjeći nožem na 5-6 mjesta ali ne do kraja, kao na slici.

Premazati svaki rasječeni dio uljem, pa i sredinu i isječene krajeve prebaciti prema sredini jedan preko drugog.  Zatim okrenite tu gornju stranu prema dole i razvaljajte oklagijom jufku u veličini vašeg pleha.


Pleh nauljite i položite razvučenu jufku.

Jufka će biti malo deblja, ali tako i treba. Izbockajte je viljuškom.

Preko jufke istresite cijeli nadjev i poravnajte kašikom.

Sa drugom gomilicom tijesta uradite isto što i sa prvom. Kad ste je razvukli u veličini pleha, pomoću oklagije je prenesite preko nadjeva i poravnajte rukom.

Odmah isjecite na kvadrate.

Rernu zagrijte na 190-200 stepeni.

Kist umačite u ulje i premažite svaku kocku odozgo.

Peći u zagrijanoj rerni oko pola sata, po potrebi pred kraj smanjite temperaturu.

Ispečenu pitu poprskajte vodom i pokrijte kuhinjskom krpom da odstoji oko 5 minuta.


Poslužiti uz obavezan jogurt.

Dobar tek želim :)))



Nema komentara:

Objavi komentar