nedjelja, 2. veljače 2014.

FILETI LOSOSA U POVRĆU

Ribu, ma koja vrsta bila, obožavam pripremljenu u foliji, jer mi na taj način zadrži kompletan okus i miris, a uz dodatak povrća je čista fantazija.

Filete lososa koje ću predstaviti, posebnim čini marinada u kojoj su odstajali i sigurna sam da će se dopasti i vama.



Sastojci:

4 fileta lososa

100 gr graška
100 gr kukuruza šećerca
3 svježe crvene paprike
3 mrkve
100 gr karfiola
100 gr brokula
so
biber

Marinada:

5 kašika maslinovog ulja
3 režnja bijelog luka
sok 1/2 limuna
1 kašika soka od narandže
1 kašičica mljevenog šarenog bibera

Prvo pripremiti marinadu na slijedeći način:

U posudu staviti maslinovo ulje. Režnje bijelog luka propasirati ili sitno narendati pa dodati u ulje. Potom dosuti sok pola limuna i kašiku soka od narandže i začiniti mljevenim šarenim biberom. Sve dobro izmiješati.

Filete lososa posoliti i pobiberiti po ukusu. Položiti ih u marinadu, kašikom ih preliti marinadom sa svih strana i ostaviti da odstoje sat vremena, a može i više.

Crvenu papriku isjeći na rezance, mrkvu na kolutove i kockice.

Rernu zagrijati na 200°.


U tepsiju staviti veći komad aluminijske folije pa staviti filete lososa, okolo poredati pripremljeno povrće (možete koristiti i  zaleđeno), pa sve preliti marinadom u kojoj je odstajao losos.

Zatvoriti foliju sa svih strana u paketić (da ne curi prilikom pečenja) i staviti u rernu da se peče 20 minuta.

Nakon 20 minuta foliju otvoriti, sve preliti kašikom iscijeđenog narandžinog soka i vratiti u rernu još 10-tak minuta da sve lijepo porumeni.



Ako volite kiselkastiji okus možete lagano preliti i sokom od limuna. Ako ste ljubitelj crnog vina, poslužite ga uz ovaj obrok. Sigurna sam da ćete uživati. 

Po želji možete u mješavinu povrća dodati i mladi krompir, mahune, ma sve što volite :)



Nema komentara:

Objavi komentar