ponedjeljak, 3. veljače 2014.

DOMAĆE PERECE

Definitivno nema ništa ljepše od mirisa vrućeg peciva koji se širi prostorijama. Danas je kod mene mirisalo baš tako.

Ove perece su predivne, okolo hrskave, unutra mekane, odlične za doručak ili večeru, dovoljna je samo šolja bijele kafe...





Za tijesto vam je potrebno:

1 kg brašna
2 kašike suhe germe
2,5 dcl toplog mlijeka
2,5 dcl tople vode
1,5 dcl ulja
2 kafene kašike šećera
1 puna kafena kašika soli

Slani premaz:

4 supene kašike brašna
1 supena kašika soli
1 dcl vode

+

1 jaje za premazivanje pereca


U zdjeli pomiješati sve sastojke osim mlijeka i vode, pa uz dodavanje mlijeka i vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto. Pokriti ga kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udupla.


Od tijesta otkidati komade veličine mandarine pa ih dlanovima razvaljati u prutiće duge oko 50 cm. Redati ih jedan do drugog.




Prstima lagano pritisnuti krajeve i dobili ste perec.
Redati ih u pek papirom obložen pleh sa malim razmakom između.
Umutiti jaje i premazati perece. Ostaviti ih da odstoje još 15-tak minuta dok se rerna zagrije na 200°.



Polovinu pereca sam posula susamom.


Staviti perece da se peku u zagrijanu rernu i peći ih dok lijepo porumene. To bude relativno brzo za nekih 10-15 min.  zavisno od vaše rerne.

Dok se pereci peku pripremite slani preljev.


Izmiješajte brašno, so i vodu da nema grudvica.

Sipajte preljev u kesu od zamrzivača (kao na slici). Makazama samo malo odrežite vrh.


Pred kraj pečenja izvadite perece i pomoću kese prelijte slanim preljevom, pa vratite u rernu samo na par minuta da se preljev osuši.


Vruće pokrijte krpom i ostavite oko 5 minuta.

Uživati u njima jer su zaista fantastični :)




Nema komentara:

Objavi komentar