nedjelja, 2. veljače 2014.

ČOKO KUGLOF

Kolač bez jaja, putera i mlijeka... Savršen baš u toj svojoj jednostavnosti :)




3 šoljice (od crne kafe) brašna  
2 šoljice šećera  
6 kašika čokolade u prahu (može i kakao)  
2 male kašičice sode bikarbone  
2 male kašičice praška za pecivo  
 2/3 šoljice ulja  
2 - 2,5 šoljice vode  
2 kašike alkoholnog sirćeta  

2 kašičice ekstrakta vanilije

Glazura:
 100 grčokolade za kuhanje  
1 kašičica putera  
1 kašika vode

šarene mrvice za dekoraciju


U zdjeli pomiješati sve suhe sastojke.
U drugoj zdjeli pomiješati tečne sastojke.


Sipati tečne sastojke u suhe i dobro promiješati da se svi sastojci sjedine.
Istresti u podmazan i brašnom posut kalup za kuglof.

Rernu zagrijati na 175 stepeni i kolač peći 20-25 minuta.

Ostaviti da se ohladi u modli, a zatim ga izvaditi.

Pripremiti čokoladnu glazuru i djelimično preliti kolač. Posuti šarenim mrvicama ili izrendanom čokoladom.

Kad se glazura stisne, sjeći na kriške i poslužiti.

Napomena: kolač možete peći i u kalupu za muffine ili nekom drugom.





Nema komentara:

Objavi komentar