četvrtak, 20. veljače 2014.

ČOKO-KOKOS ROLAT

Neodoljiva kombinacija kokosa i čokolade... zagarantirano uživanje svim čulima.

Sočan i moćan rolat u svakom smislu... Obradujte sebe i svoje najdraže :)


Biskvit:

6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika gustina

Premaz od čokolade:

150 gr šećera
1 dcl vode
100 gr čokolade za kuhanje

Fil:

125 gr putera
125 gr šećera u prahu
150 gr kokosovog brašna
3 dcl vrelog mlijeka

Glazura:

100 gr čokolade za kuhanje
komadić putera
50 gr kokosovog brašna za posipanje

+

šlag krema po želji

Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka uz dodatak prstohvata soli. Postepeno dodavati šećer i nastaviti miksati, a  zatim jedno po jedno žumance uz neprestano miksanje. Brašno prosijati sa praškom za pecivo na umućenu smjesu pa špatulom lagano umiješati da nema grudvica. Plehom nekoliko puta lupiti od sto kako bi izašli mjehurići zraka. Kora će biti fino ravna.

Rerna treba biti zagrijana na 180 stepeni i biskvit peći oko 10-12 minuta.



Ispečen biskvit okrenuti na vlažnu kuhinjsku krpu, skinuti papir i pomoću krpe zarolati. Ostaviti da se ohladi.

Za premaz čokoladu koju ste podijelili na kockice, šećer i vodu zagrijavati na laganoj vatri da se fino sastojci sjedine. Skloniti sa ringle i ohladiti do pola.

Ohlađen biskvit premazati mlakim prelivom. Na taj način će upiti malo preliva i biti divno mekan.

Za fil: kokos preliti vrelim mlijekom  i izmiješati.
Posebno izmiksati puter i šećer da bude pjenasto, pa dodati kokos sa mlijekom i sve skupa izmiksati da dobijete kompaktnu smjesu.

Premazati kokos fil preko čokoladnog preliva. Lagano zamotati rolat i ostaviti da se fino ohladi i stisne.

Na laganoj vatri otopiti čokoladu i komadić putera pa premazati rolat sa svih strana. Posuti kokosovim brašnom i ostaviti da se čokolada stisne.

Za dekoraciju izmiksajte šlag kremu prema uputstvu, napunite slastičarski špric i dekorišite rolat po sopstvenom ukusu.

Uživancija može da počne.








Nema komentara:

Objavi komentar