ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

VARIVO OD KELJA

Ništa novo ni posebno, uglavnom se varivo od kelja i sprema na ovaj način, ali ću ipak objaviti recept, neka se nađe za neke početnice :)

Kelj baš volim, a u kombinaciji sa suhim rebrima - čista perverzija :D



1 srednja glavica kelja
suha rebra - količina po želji
5-6 krompira srednje veličine
2 mrkve
5 režnjeva bijelog luka
vegeta
biber
2-3 kašike sos paradajza
2-3 kašike ulja

Uglavnom koristim sve prednosti express lonca, pa sam tako i ovo varivo kuhala u njemu.

Glavicu kelja očistiti od spoljnjih oštećenih listova i dobro oprati. Isjeći na osmine.

Krompir oguliti i izrezati na malo veće kocke.

Mrkvu oguliti i isjeći na kolutiće.

Bijeli luk očistiti i isjeći na listiće.

Suha rebra isjeći na komade željene veličine, oprati pod mlazom tople vode i kratko prokuhati. To uvijek radim sa suhim mesom, ipak se speru sve nečistoće od dima, a izađe i suvišna so.

U express lonac staviti ulje i na zagrijanom ulju propržiti isjeckan luk i mrkvu. Dodati krompir, pa sve zajedno kratko prodinstati. Dodati i kelj, suha rebra i doliti vode da prekrije sadržaj u visini 3 prsta. Dodati vegetu, so, biber, sos paradajz i promiješati.

Poklopiti lonac i pustiti da kuha. Od trenutka kad prošišti ja kuham oko 25-30 minuta.

I - varivo je gotovo. Po potrebi dosoliti, dodati još bibera, promiješati i servirati.

Dobar tek :)






Nema komentara:

Objavi komentar