četvrtak, 30. siječnja 2014.

ŠTRUDLA OD HELJDINIH KORA SA PUDINGOM OD VANILIJE

Jednostavna, brza i odličnog okusa. Vi naravno možete koristiti obične kore za pitu, ali meni su sa heljdinim - čista fantazija.

Također preko pudinga možete poredati višnje, trešnje, borovnice, šumsko voće ili staviti po kašičicu omiljenog džema.

Uživajte u ovoj jednostavnoj i ukusnoj štrudli :)



Za ovu finu štrudlu potrebno je:

500 gr heljdinih ili običnih kora za pitu

3 pudinga od vanilije
1 litar mlijeka
9 kašika šećera

Za premaz jufki:

3 jaja
3 kašike šećera
1 šolja ulja (mjera je šolja od 2 dcl)
1/2 šolje pšeničnog griza
1 šolja jogurta
1 prašak za pecivo

+

šećer u prahu za posipanje

Od litre mlijeka oduzeti 18 kašika i pomiješati ih sa prahom za puding i šećerom da nema grudvica.
Ostatak mlijeka zakuhati i skuhati puding. Pokriti streč folijom i ostaviti da se malo prohladi (ne treba se skroz ohladiti, treba biti topliji).

Dok se puding malo hladi, pripremiti premaz za jufke.
Izmutiti bjelanca sa šećerom u čvrst snijeg, pa dodati žumanjke, ulje, griz, prašak za pecivo i jogurt. Sve fino sjediniti.

Prebrojati kore u pakovanju. Kod mene je bilo 12 kora pa sam napravila 3 štrudle. Otprilike idu 3-4 kore za jednu štrudlu.

Staviti prvu koru, premazati je sa 4-5 kašika premaza, zatim staviti drugu jufku, premazati, pa treću premazati a na četvrtu uz kraj staviti nekoliko kašika toplog pudinga. Zarolati u štrudlu i staviti u uljem podmazan pleh.

Na isti način formirati 3-4 štrudle, ovisno o tome koliko kora u pakovanju imate.

Sa ostatkom premaza premazati štrudle u tepsiji i staviti da se peku u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Meni je trebalo oko 13-15 minuta da lijepo porumene, a vi prilagodite vašoj rerni.


 Ispečenu štrudlu ostaviti da se ohladi.


Isjeći na kriške debljine  2-3 cm, posuti šećerom u prahu i servirati.

Kore su tako divno mekane, mi smo je rezali i jeli još toplu!

AKO VOLITE SLAĐE KOLAČE DODAJTE VIŠE ŠEĆERA I U PREMAZ I U PUDING.

Prijatno vam!







Nema komentara:

Objavi komentar