nedjelja, 5. siječnja 2014.

SLATKI HLJEB SA SUHIM GROŽĐEM I BRUSNICAMA

Odličan za doručak uz bijelu kafu, čaj ili crnu kafu...


Sastojci:

4 jaja
180 gr šećera
1 vanilin šećer
3-4 kašike vode
150 gr brašna
100 gr gustina
3 kašičice praška za pecivo
1 čaša suhog grožđa i brusnica (možete samo jedno ili drugo)

Kalup za pečenje premazati puterom i posuti mrvicama.
Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Prosijati brašno sa gustinom i praškom za pecivo.

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Žumanjke sa polovinom šećera i vanilin šećerom dobro izmiksati da postanu svijetli i narastu.

Oprati metlice od miksera pa u drugoj posudi izmiksati bjelanjke sa drugom polovinom šećera i vodom da dobijete čvrst snijeg.

U žumanjke dodati prosijano brašno sa gustinom i praškom pa na najmanjoj brzini mikserom sjediniti.
Snijeg od bjelanjaka istresti na smjesu od žumanjaka i špatulom lagano izmiješati da se fino sjedini. Dodati na kraju suho grožđe i brusnice i još jednom lagano promiješati.

Istresti u pripremljen kalup i staviti da se peče oko 20-25 minuta.

Provjeriti čačkalicom da li je pečeno.

Ispečen slatki hljeb ostaviti u kalupu 10-tak minuta, zatim izvaditi i ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.

Sjeći i poslužiti.

Po želji ga možete posuti šećerom u prahu, ja danas nisam :)







Nema komentara:

Objavi komentar