četvrtak, 2. siječnja 2014.

NAJBRŽE KIFLICE

Možete ih raditi u slanoj i slatkoj varijanti, jako su ukusne, a najbrže pripreme na svijetu.

Također ih možete praviti samo od bijelog brašna, ja sam kombinovala bijelo i heljdino brašno i jako su nam se svidjele.

Morate ih probati i vi :)


Tijesto:

600 gr bijelog brašna
200 gr  heljdinog brašna (ako stavljate samo bijelo brašno onda - 800 gr bijelog brašna)
1,5 supena kašika suhog kvasca
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1 čaša pavlake (180 ml)
2 dcl mlakog mlijeka
2 kafene kašičice soli
1 kašičica šećera

Premaz:

1 jaje
kašičica soli

Posipanje:

sjemenke susama, čurekota i maka

U posudi pomiješati bijelo i heljdino brašno, šećer, so, prašak za pecivo, dodati pavlaku i  ulje.

U mlakom mlijeku izmiješati suhi kvasac, samo dobro promiješati i izliti u suhe sastojke, pa rukom izraditi glatko tijesto. Inače tijesto je jako pogodno za raditi i veoma brzo postaje kompaktno.

Prebaciti tijesto na pobrašnjen sto, podijeliti na 2 dijela i svaki dio razvaljati u krug debljine 0,5 cm.

Sjekačem isjeći tijesto na osmine, isto uraditi sa drugim dijelom tijesta (sveukupno ćete dobiti 16 kiflica). Po želji ih možete puniti sirom ili šunkom, a možete ih kao i ja ostaviti prazne.

Zamotajte kiflice i redajte u papirom obložen pleh.



Sada uključite rernu da se zagrije na 180 stepeni.
Kiflice će odmarati toliko dok se rerna zagrije.

Umutiti jaje, dodati so i premazati kiflice. Posuti sjemenkama i staviti peći u zagrijanu rernu 15 minuta, da lijepo porumene.

Ispečene pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohlade.

Uživanje može da počne :)







Nema komentara:

Objavi komentar