subota, 25. siječnja 2014.

KUKURUZNE ROLNICE SA VIRŠLAMA

Danas je u Sarajevu pao snijeg, a kad je vani hladno, obožavam raditi sa tijestom. Miris peciva, toplina doma - ima li nešto ljepše?

Ideja za odličan doručak ili večeru, djeca ih obožavaju, a ni odrasli im ne mogu odoliti.

Fantastično mekane i ukusne...šta drugo da vam kažem, nego preporuka za probati i to - obavezno!




Tijesto:

600 gr bijelog brašna
200 gr kukuruznog brašna
100 gr putera
2 jaja
2 čajne kašike soli
1 čajna kašika šećera
2 supene kašike suhog kvasca
3 kašike pavlake
2,5 dcl mlake vode

+

viršle za nadjev, prerezane na pola ili na 3 dijela ako su duže

U posudi izmiješati bijelo i kukuruzno brašno, pa dodati suhi kvasac, so, šećer i pavlaku.
Puter otopiti i malo ohladiti, jaja blago umutiti viljuškom i sve dodati u brašno. Mikserom sa spiralnim nastavcima početi miksati tijesto, pa dodavati mlaku vodu neprestano miksajući. Meni je ova količina vode bila taman, jer tijesto treba biti blago ljepljivo. Miksati oko 5 minuta, a  zatim tijesto premazati uljem, pokriti streč folijom i kuhinjskom krpom pa ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena da se masa udupla.

Nadošlo tijesto prebaciti na sto koji ste posuli kukuruznim brašnom. Odlične je strukture, fantastično za raditi i treba da izgleda ovako:


Premjesiti ga rukama i oklagijom razvaljati u pravougaonik debljine 0,5 cm.

Isjeći na kocke veličine 12 x 12 cm otprilike. Na svaku kocku staviti komad viršle i zarolati. Redati u pek papirom obložen pleh sa razmakom između jer će narasti.


Formirane rolnice ostaviti pokrivene krpom još oko 30 minuta, a u međuvremenu rernu zagrijati na 180 stepeni.

Staviti rolnice da se peku oko 20 minuta. Ispečene pokriti kuhinjskom krpom da se prohlade oko 10-tak minuta, a onda uz šolju jogurta uživati u fantastičnoj mekoći i okusu :)





U presjeku izgledaju ovako:






Nema komentara:

Objavi komentar