KLJUKUŠA

Retro jelo koje se nekad pravilo jako često, a moji ukućani baš vole kljukušu, pa im povremeno priuštim to zadovoljstvo.

Recept je vrlo jednostavan i vjerujem da ga skoro svi znate, ali neka se na ovom mom blogu nađe i kljukuša, za sve one koji je nisu pravili i probali. Slično piti krompiruši ali bez jufke.

Dobar tek :)


Omjer sastojaka je za veliki plitki pleh od rerne.

Potrebno je:

2 kg krompira
1 veća glavica crvenog luka
1 jaje
1/2 praška za pecivo (ja stavljam jer mi bude rahlija i ljepša, a u izvornom receptu - ne ide prašak)
vegeta
biber
brašno (nisam mjerila količinu ali stavim otprilike oko 3 šake brašna)
2 kašike ulja + malo ulja za pleh

Krompir oguliti i isjeckati na sitnije kockice (možete ga i izrendati ali je sa sjeckanim krompirom daleko ljepša).
U isjeckan krompir staviti sitno isjeckan crveni luk, jaje, ulje, prašak za pecivo, vegetu i biber (količina po želji), izmiješati i dodavati brašno. Gore sam već napisala da stavljam otprilike oko 3 šake brašna. U biti radi se o tome da je potrebno toliko brašna da se krompir i cijela smjesa malo poveže. Nemojte pretjerivati jer će kljukuša izgubiti na svom okusu, dobit ćete hljebastu smjesu što nije cilj.

Ova vrsta jela obično ima tendenciju da se zalijepi za pleh, ma koliko ga podmazivali. Mama mi je nekad davno rekla šta da  uradim kako se ovo ne bi desilo.

Pleh od rerne nauljite i stavite u vrelu rernu (zagrijanu na 190 stepeni) da se dobro ugrije. Kad osjetite miris ulja, izvadite pleh i na tako vreo pleh istresite smjesu i poravnajte da bude svuda iste debljine.
Odozgo još malo pouljite i stavite peći oko 40-45 minuta da lijepo porumeni.

Vruću kljukušu isjecite na kocke i servirajte uz kašiku milerama i čašu jogurta.

Prijatno i vama :)




Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi