subota, 18. siječnja 2014.

KIŠ SA GLJIVAMA I BROKOLIJEM

Kiš stvarno volim, jer daje mogućnost kombinovanja raznih vrsta povrća, sve po ukusu. Ova verzija nam se svima strašno dopala, pa ako vam se sviđa odabir sastojaka probajte :)


Prhko tijesto:

200 gr integralnog brašna (pšenično, heljdino, raževo, pirovo)
100 gr hladnog putera
malo soli
0,5 dcl hladne vode
1/2 kesice suhog kvasca

Nadjev:

300 gr brokolija
250 gr šampinjona
1 glavica crvenog luka
2 jaja
1 dcl mlijeka
200 gr topljenog sira (edamer, gauda)
so, biber, vegeta
origano
2 kašike ulja

Cvjetove brokolija staviti u malo posoljenu vodu i kuhati oko 5 minuta. Odmah preliti hladnom vodom kako bi zadržao svoju zelenu boju i staviti da se ocijedi.

Gljive očistiti i isjeći na listiće (ako su krupnije) ili na četvrtine ako su sitnije. Glavicu crvenog luka sitno isjeckati.

Na ulju propržiti crveni luk, pa kad postane staklast, dodati gljive i začine, pa dinstati na laganijoj vatri oko 10-tak minuta. Skloniti sa ringle.

Rernu zagrijati na 200 stepeni.

U dubljoj posudi izmiješati brašno, kvasac, so i na listiće izrezan hladan puter da smjesa postane mrvičasta. Dodati hladnu vodu i zamijesiti tijesto.

Na pobrašnjenoj podlozi ga odmah razvaljati i staviti u nauljen i pobrašnjen kalup prečnika 26-28 cm. Utapkati prstima, podići rubove sa strana, izbockati viljuškom i staviti odmah da se peče oko 7-10 minuta da se na vrhu formira korica.

Dok se peče tijesto, umutiti jaja i mlijeko, pa dodati sir izrezan na rezance i sve zajedno promiješati. Posoliti po ukusu. U smjesu dodati i ocijeđen brokoli.

Izvaditi tijesti iz rerne, pa preko tijesta staviti izdinstane gljive sa lukom. Preko gljiva ravnomjerno rasporediti smjesu sa jajima, sirom i brokolijem.


Vratiti u rernu i sve zajedno peći oko 30 minuta da dobije lijepu rumenu boju.


Poslužiti možete toplo ili hladno, svejedno jako je ukusno :)

Uz ovaj kiš možete servirati i čašu jogurta.



Nema komentara:

Objavi komentar