utorak, 17. prosinca 2013.

ZELJANIK

Za one koji ga nikad nisu spremali...neka se nađe i ovaj recept :)

Slično zeljanici, a zeljanica nije - idealan za one koji nisu vješti razvijati jufku ili im se jednostavno žuri :)



Sastojci:

1 kg špinata
8 jaja
500 gr svježeg kravljeg sira
4 dcl kisele pavlake
10 kašika brašna
so po ukusu
malo bibera
2 kašike ulja
po potrebi mlijeko
1 prašak za pecivo

Preljev:

6 dcl mlijeka
komadić putera

Špinat očistiti, dobro oprati i sitno isjeckati. Staviti u cjediljku da se ocijedi.

Umutiti jaja, dodati sir, pavlaku, so, brašno, ulje, prašak za pecivo pa dodati špinat. Sve dobro izmiješati. Malo pobiberiti. Ako je previše gusto dodati malo mlijeka, ali ne puno, ne smije biti previše tečno.

Pleh premazati uljem i staviti u rernu (na 180 stepeni) da se zagrije zajedno sa uljem. U vruć pleh na ulje istresti smjesu i staviti da se peče oko 30 minuta.

Zagrijati mlijeko i puter, pa nakon 30 minuta zaliti zeljanik i ponovo vratiti u rernu da se peče još 10 minuta.

Ispečen zeljanik isjeći na kocke i topao servirati uz obaveznu šolju jogurta :)

Dobar tek!

NAPOMENA: Mjera je za veliki pleh od rerne, ako koristite manji pleh prepolovite sastojke :)








Nema komentara:

Objavi komentar