utorak, 24. prosinca 2013.

PRALINE PUNJENE NUTELLOM

Za one koji se još nisu upustili u pustolovinu zvana "pralina" da vide kako je to sve u stvari jednostavno, zabavno, a rezultat - uvijek odličan :)

Za Božićnu trpezu super.


200 gr čokolade za  kuhanje
6 supenih kašika ulja

Nutella za nadjev

Od ove mjere izađe 16 većih pralina, ako radite u manjim kalupima dobićete ih duplo.

Čokoladu za kuhanje i ulje otopite na pari.


Silikonske kalupe za praline premazati pomoću kista (ja koristim onaj obični školski) i staviti ih u zamrzivač oko 5 minuta. Poslije toga ponovo ih premazati drugim slojem čokolade i vratiti u zamrzivač na 5 minuta.

Postupak ponoviti još jednom - premazati i treći put pa staviti u zamrzivač 5 minuta.

Potom ih napunite kašičicom Nutelle i pomoću kašičice dosipajte čokoladu i tako zatvorite praline.

Ukoliko vam se čokolada malo ohladi dok se hlade praline, slobodno je zagrijte ili je jednostavno držite na toplom mjestu kako bi ostala tekuća.

Kad ste sve to završili, ostavite ih u zamrzivač oko pola sata. Istisnite iz kalupa, poredajte u papirne košarice i držite u frižideru do posluženja.

Nadjeve možete pripremati po svom ukusu, mogućnosti je mnogo, ali sam ja bila u vremenskom škripcu pa sam ih samo napunila Nutellom. Drugom prilikom će biti neki recept i za punjenja.

Do tada, zasladite se i vi :)))





Evo i presjeka:



Nema komentara:

Objavi komentar