subota, 21. prosinca 2013.

MUSAKA SA RIBANIM KROMPIROM

Musaka kao musaka, ili je vole ili ne vole. Moji u kući pojedu do posljednje mrvice uvijek. Od unazad par godina pravim je ovako sa ribanim krompirom i moram reći da je daleko ukusnija i brža je priprema.

Ako niste probali, probajte :)



Sastojci:

1,5 - 2 kg krompira
1 glavica crvenog luka
500 gr mljevenog mesa
5 jaja
2 kašike milerama
1 dcl mlijeka
2 kašike kajmaka (nije obavezno)
vegeta
biber
ulje


Krompir oguliti i naribati. Ostaviti da odstoji u vodi dok pripremite meso.

Na malo ulja prodinstati meso da blago porumeni, dodati sitno isjeckan crveni luk, pa sve zajedno dinstati dok luk omekša. Na kraju povegetiti i pobiberiti i skloniti sa ringle.

Krompir ocijediti, pa ga prebaciti u plastičnu posudu, dodati vegetu i mljeveni biber, malo ulja i sve izmiješati.

U nauljen pleh staviti polovinu pripremljenog krompira, preko ravnomjerno poredati nadjev od mljevenog mesa i prekriti preostalim ribanim krompirom.

Staviti u rernu zagrijanu na 190 stepeni da se peče oko 25 - 30 minuta.

Jaja umutiti, pa dodati mileram, mlijeko i kajmak, po potrebi dosoliti.

Izvaditi musaku iz rerne, zaliti je prelivom od jaja i vratiti u rernu još oko 5-10 minuta.


Isjeći na kocke i servirati uz kašiku milerama i šolju jogurta.

Prijatno!






Nema komentara:

Objavi komentar