četvrtak, 5. prosinca 2013.

MEDENJACI

Savršeni medenjaci...jako ukusni i do sad najbolji koje sam napravila. Danas mi divno miriše kuhinja, neka sutra zamiriše i vama :)))



Sastojci:

3 jaja
250 gr šećera
2,5 dcl  ulja
4 velike kašike meda
1/2 supene kašike sode bikarbone
1 vrećica začina za medenjake
800 gr brašna

Glazura:

1 bjelanjak
200 gr šećera u prahu
1 kašičica gustina
1 kašika limunovog soka
boja po želji

Umutiti jaja sa šećerom da bude pjenasto, pa dodati ulje, med, sodu bikarbonu, začine za medenjake i brašno. Mijesiti rukama da se dobije kompaktno mekanije tijesto, po potrebi dodati još malo brašna

Formirano tijesto ostaviti u frižider oko 20-tak minuta.

Na pobrašnjenoj podlozi oklagijom rastanjiti tijesto, izrezivati oblike koje želite,a možete jednostavno odvajati loptice tijesta, blago ih pritisnuti (da budu tanje) i redati na pek papir ili alu foliju.

Obavezno ostavite razmak između kako se ne bi zalijepili jedni za druge.

Peći u rerni zagrijanoj na 130 stepeni 10-tak minuta.


Vruće medenjake staviti na rešetku da se potpuno ohlade.




Ako želite raditi glazuru pripremite je na slijedeći način.

Viljuškom lagano umutiti bjelanjke, dodati šećer u prahu, gustin, limunov sok da smjesa nema grudvica i biće gušće strukture.

Ako želite crtati na medenjacima, smjesu stavite u slastičarski špric sa nastavkom koji ima najmanji otvor i crtajte po medenjacima. Možete ih samo premazati glazurom i dekorisati raznim vrstama bombona, kokosom, čokoladnim mrvicama i slično.

Ostaviti da se glazura dobro osuši.

Medenjake čuvati u zatvorenoj kartonskoj kutiji i što duže stoje - sve su ljepši.

Moji su pojeli nekoliko komada odmah i jako su im se dopali.

Od ove smjese izađe oko 50 medenjaka.

Presjek:






Glazirani:





Nema komentara:

Objavi komentar