petak, 20. prosinca 2013.

MARINIRANI PUREĆI ODRESCI U UMAKU OD BROKULA

Skroz fin ručak...obožavam ove kombinacije :)



4 pureća odreska
2 režnja bijelog luka
1 naribana limunova korica
50 ml maslinovog ulja
so

Za umak od brokula:

500 gr brokula
1 manja glavica crvenog luka
2 režnja bijelog luka
so
biber
1 kašika ulja
1 kisela pavlaka (180 ml)
1 dcl  mlijeka

Prilog:

po želji - kod mene su bili heljdini makaroni

Pureće odreske posoliti, staviti ih u posudu, pa preko dodati isjeckan bijeli luk, naribanu limunovu koricu, preliti maslinovim uljem, dobro rukama izmiješati kako bi marinada obložila odreske sa svih strana, pokriti prozirnom folijom i ostaviti u frižider najmanje 30 minuta.



Brokulu podijeliti na cvjetove i kuhati u vodi oko 5 minuta.


Staviti u cjediljku da se ocijedi.

U šerpi propržiti sitno sjeckan crveni luk, pa kad dobije staklast izgled dodati ocijeđenu brokulu. Pomiješati sve, zatim posuti sitno sjeckanim bijelim lukom, izmiješati i dodati pavlaku i mlijeko. Posoliti i pobiberiti pa na srednje jakoj vatri kuhati dok dobijete umak željene gustine. Ako volite rjeđi umak nemojte kuhati dugo i obrnuto.



Pureće odreske propržiti na malo ulja sa obje strane da lijepo porumene. Dovoljno je oko 3-4 minute sa svake strane.

Servirati odreske na tanjire, preliti umakom od brokula i dodati prilog za koji ste se odlučili.


Dobar tek :)









Nema komentara:

Objavi komentar