KVASNA PITA

Približava se Božić, a kvasna pita je u mojoj porodici neizostavan dio Božićne trpeze...

Ujedno je i odličan ručak uz šolju kiselog mlijeka...probajte :)


Sastojci za jufke:

650 gr brašna
1 kašičica soli
2 supene kašike ulja
1,5 kesica suhog kvasca
mlaka voda po potrebi

Preliv:

2 dcl vrhnja za kuhanje
3 jaja
so

Posip:

sjemenke susama
mak

Od svih sastojaka za tijesto zamijesiti srednje tvrdo tijesto. Dobro ga izraditi rukama, pa podijeliti na 3 dijela. Svaki dio posebno premjesiti i oblikovati lopticu. Nauljiti ih i poredati na pobrašnjenu tacnu, pa pokriti streč folijom i ostaviti da odstoje oko 20-tak minuta.

Umutiti jaja, pa dodati vrhnje za kuhanje, dobro izmješati i posoliti po ukusu.

Na pobrašnjen sto staviti prvu jufku, pa je pobrašniti i razvaljati pomoću oklagije. Tijesto ne treba biti tanko kao za klasičnu pitu, može biti malo, ali samo malo deblje.

Sporadično po jufci preliti dio preliva kašikom, malo pouljiti. Lijevo dio jufke prebaciti do sredine, a zatim desni dio jufke takođe prebaciti ali prema lijevoj strani tako da se malo preklope. Posuti opet malo preliva, pa prebaciti gornji dio jufke prema sebi, a donji dio prema gore. Da bi bolje shvatili, savija se kao pismo (slično kao kad radite domaće lisnato tijesto pa preklapate).

Dobit ćete formiranu jufku u kocku. Inače pitu sam pravila u plehu od rerne, i oblik i veličinu formirane kocke prilagodite veličini svog pleha. Ukoliko želite deblju pitu, radite je u manjoj tepsiji.

U nauljen pleh prebacite tako formiranu kocku, prelijte sa malo preliva i postupak ponovite sa preostale dvije jufke.

Kad ste složili sve u pleh, isjecite odmah oštrim nožem na kocke i zalijte ostatkom preliva od vrhnja i jaja. Pospite sjemenkama susama i makom. Ostavite da odstoji 15-tak minuta dok zagrijete rernu.

Rernu uključite na 180 stepeni.

Staviti pitu da se peče oko 25 minuta da lijepo porumeni i naraste.


Ispečenu pokrijte čistom krpom i ostavite da malo odstoji, a onda se slobodno poslužite :)

Prijatno i vama.








Primjedbe

Popularni postovi