HAVANA SA VIŠNJAMA

Ako vam treba jednostavna, jako veeeeelika i ukusna torta, a tako lagane pripreme - onda je ovo torta za vas...

Obradujte i sebe i svoje ukućane ovom finom tortom, a gospođi Zurafeti Zurki još jednom hvala na odličnom receptu.


Za bijelu kremu:

1 litar mlijeka
250 gr šećera
3 kesice želatine
1 litar slatkog vrhnja

+

1 tegla kompota od višanja
2 kašike gustina
5-6 kašika šećera

+

nekoliko komada petit keksa

Prvo zakuhati mlijeko i šećer. U međuvremenu pripremiti želatinu prema uputstvu na vrećici i ostaviti da nabubri. U prokuhalo mlijeko sipati želatinu i još malo promiješati da se želatina istopi.
Skloniti sa ringle da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a potom staviti u frižider 2-3 sata.

Višnje iz kompota procijediti, pa sok od kompota staviti šećer i kad prokuha dodati gustin i kuhati uz stalno miješanje da se dobije glatka i fina smjesa. Kad je gotovo skloniti sa ringle, dodati ocijeđene višnje i sve skupa izmiješati, pa ohladiti do mlakog.

Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag, pa ga dodati u ohlađenu smjesu sa mlijekom i želatinom i sve skupa miksati 15-tak minuta. Podijeliti na 3 dijela.

Obzirom da je velika količina bijelog fila, ja sam po preporuci gospođe  Zurke koja je objavila recept, sve redala u veću šerpu. Obložiti šerpu prozirnom folijom i istresti jednu trećinu bijele smjese, preko nje kašikom poredati malo fila od višanja pa opet red bijele smjese, red fila od višanja, red bijele smjese, a dio fila od višanja ostaviti za dekoraciju odozgo. Kad ste stavili treći red bijele smjese poredati petit keks.

Formiranu tortu ostaviti u frižider da prenoći.

Sutradan tortu poklopiti odgovarajućom tacnom i okrenuti, pa skinuti šerpu i odstraniti plastičnu foliju. Po vrhu tortu prelijte ostatkom fila od višanja i poslužite.








Primjedbe

Popularni postovi