petak, 1. studenoga 2013.

"ZVIJEZDA" BIJELI HLJEB

U nekim trgovinama ga zovu "ruža", u nekim "sunce", ali kako god ga zvali - fantastičan bijeli hljeb - malo za promjenu.

Mekan, ukusan i jako zgodan :D



Sastojci:

1300 gr brašna
2 supene kašike suhog kvasca
1 supena kašika soli
1 kafena kašičica šećera
4 kašike maslinovog ulja
mlaka voda - količina po potrebi

Za premazivanje i posipanje:

malo ulja
sjemenke susama i čurekota

U posudu prosijati brašno, pa dodati kvasac, so, šećer, ulje i uz dodavanje mlake vode potkuhati srednje tvrdo tijesto. Ne smije biti ljepljivo nego da se da fino raditi i oblikovati lopta. Nauljiti tijesto i staviti pokriveno kuhinjskom krpom na toplo mjesto da se masa udupla.

Nadošlo tijesto preručiti na pobrašnjen radni sto, premjesiti ga i podijeliti na 7 komada. Svaki komad tijesta mijeseći oblikovati u lopticu.


Nauljiti tepsiju promjera 30 cm i poredati loptice tijesta kao na slici ispod.


Pokriti krpom i ostaviti na toplo da narastu.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Kada je tijesto odstajalo i naraslo, kistom natopljenim u ulje premazati sve loptice i posuti lopticu u sredini - sjemenkama čurekota, a ostale susamom.


Staviti u zagrijanu rernu i peći 15 minuta na 180 stepeni da dobiju lijepu rumenu boju. Temperaturu potom smanjiti na 130-140 stepeni i nastaviti peći još 20-tak minuta.


Ispečen hljeb još jednom premazati uljem i pokriti krpom da stane oko 5-6 minuta.

Ne mogu opisati kako je korica predivno mekana, a unutrašnjost vazdušasta i mekana poput pamuka.


Ovaj fini hljeb jedite uz sve što vam padne na pamet :)))

Nema komentara:

Objavi komentar