ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

ZAPEČENI KARFIOL SA PILETINOM

Mmmmm... dovoljno je reći - KARFIOL!
Obožavam ga u svim mogućim kombinacijama i jako se radujem što ću ga sad češće pripremati :)

Danas sam se odlučila za ovu  zdraviju varijantu od pohovanog karfiola, zapečen u rerni sa piletinom - fantastičan ručak!


Potrebno je:

1 srednja glavica karfiola
cca 500 gr kuhane piletine (očišćene od kosti)
2 dcl vrhnja za kuhanje (light sa 10% m.m.)
2 jaja
2 kašike integralnog brašna
so
biber
ribani parmezan

Karfiol očistiti, iskidati na cvjetove i obariti u slanoj vodi oko 4-5 minuta.
Ocijediti ga i ostaviti sa strane.

Jaja izmutiti žicom, pa dodati vrhnje za kuhanje, brašno, so i biber, sve dobro izmiješati.

U nauljenu keramičku tepsiju poredati cvjetove karfiola, odozgo staviti komade piletine i zaliti pripremljenom smjesom od vrhnja - ravnomjerno.

Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15-20 minuta, zatim izvaditi tepsiju, jelo posuti ribanim parmezanom - obilno i vratiti u rernu još 5 minuta.



Servirati uz omiljenu salatu :)









Nema komentara:

Objavi komentar