nedjelja, 17. studenoga 2013.

ZALIVENE ŠARENE KIFLICE

Šarene kiflice, ali sa zaljevom... Jako su dekorativne i okusom podsjećaju na hurmašice, pa izvolite probati :)))

Naravno da možete uraditi i suhu verziju, bez zaljeva i možete ih puniti kockicama čokolade, svakako ćete biti zadovoljni.


Sastojci:

Za svijetlo tijesto:

1 jaje
1 kašika šećera
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
1 čajna kašika suhog kvasca
1/2 praška za pecivo
cca 2,5 šolje bijelog brašna (šolja je od 2 dcl - a količina varira, ovisno o vrsti brašna)

Za tamno tijesto:

1 jaje
1 kašika šećera
1 dcl mlijeka
1 dcl u lja
1 čajna kašika suhog kvasca
1/2 praška za pecivo
cca 2 šolje bijelog brašna
3-4 supene kašike kakao praha

Zaljev:

6 šoljica (od crne kafe) šećera
8 šoljica vode
1 vanilin šećer

U posudi pomiješati sve sastojke za svijetlo tijesto i uz dodatak mlakog mlijeka zamijesiti srednje mekano tijesto, koje se da fino raditi rukama.

Isto uraditi i sa sastojcima za tamno tijesto, pa obje posude pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mjestu da naraste.

Na pobrašnjenoj podlozi premjesiti svijetlo tijesto i oklagijom ga razvaljati u oblik pravougaonika debljine 0,5 cm.

Tamno tijesto također razvaljati i staviti ga preko svijetlog tijesta.


Zarolati tijesto u roladu.


Oštrim nožem sjeći roladu na komade debljine 1 cm.


Sad svaku krišku oklagijom razvaljati kao na slici ispod.


Zarolati kiflicu i isti postupak ponoviti sa ostalim komadima isječenog tijesta.


Kiflice redati u pleh koji ne treba premazivati jer je tijesto masno.
Naravno ostaviti razmak između jer će i narasti.


Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20-tak minuta da lijepo porumene.


Kad ste stavili kiflice da se peku, odmah stavite sve sastojke za zaljev da prokuha. Od trenutka kad proključa, kuhati ga oko 5 minuta - ne treba ukuhavati ništa više od toga.

Ispečene kiflice odmah zaliti vrućim zaljevom.


Ostaviti ih da se ohlade i popiju zaljev.


Hladne servirati prelivene čokoladnim prelivom, a možete ih servirati i same.

Uživajte i vi :)

Nema komentara:

Objavi komentar