srijeda, 6. studenoga 2013.

VARIVO OD LEĆE I GLJIVA SA KOBASICAMA

Nekako sam stekla  utisak da je leća malo zastupljena u kuhinji, obzirom da je jako zdrava namirnica.

Nutricionisti sve više upozoravaju na zdravstveni rizik konzumiranja prevelike količine crvenog mesa. Leća može biti odlična zamjena za crveno meso. Kada se pomiješa sa rižom ili mahunarkama, taj obrok sadrži sve hranjive tvari potrebne organizmu.

Leća ne sadrži holesterol, ima jako malo masti, a puno topljivih i netopljivih vlakana koji pomažu reguliranju šećera u krvi, snižavanju holesterola, a također potiču i probavu.

Eto razloga da uskoro bude i u vašem tanjiru :)

Danas sam se odlučila za kombinaciju zelene leće, gljiva, paprenih kobasica (za moje mesoždere), mješavine povrća (grašak, svježa paprika, kukuruz šećerac, bijeli i crveni luk, mrkva) i naravno začini. U sve se odlično uklopio nezaobilazni domaći hljeb od heljde i sjemenki :)



250 gr leće
4 komada paprene kobasice isječene na kolutove
100 gr graška
1 isjeckana svježa crvena paprika
50 gr kukuruza šećerca
1 glavica crvenog luka
2-3 režnja bijelog luka
1 mrkva
250 gr svježih šampinjona
2 kašike paradajz pirea
svježe isjeckan svježi peršun
vegeta
mljeveni biber
sušeni začini: celer, muškatni oraščić, mljeveni đumbir

Kobasice oguliti i isjeći na kolutove.
Leću dobro oprati i ostaviti u malo vode da stane dok pripremite povće.
Papriku, crveni i bijeli luk isjeckati. Mrkvu isjeći na kockice. Gljive očistiti i isjeći na listiće.

Na malo ulja propržiti kobasicu da blago porumeni, pa dodati isječenu mrkvu, crveni i bijeli luk. Kratko prodinstati, pa dodati gljive i dinstati dok puste tekućinu.
Dodati i leću, pa doliti vode toliko da prekrije sve to za jedan prst. Kuhati na srednje jakoj vatri 25-30 minuta. Po potrebi dolijte vode.
Pred kraj kuhanja dodati paradajz pire, vegetu, biber i sve suhe začine. Kuhati još oko 5 minuta i vaše zdravo varivo je gotovo.

Servirati uz domaći integralni hljeb.

Dobar tek želim :)

Nema komentara:

Objavi komentar