ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

SARAJEVSKI SOMUN

Možete li zamisliti roštilj bez ovih somuna? Ja ne!
Mirišu i dišu. Dobro dođu i bez roštilja, a sa ćevapima su - najbolji :)



1 kg bijelog brašna
1,5 čajna kašika soli
1 čajna kašika šećera
2 supene kašike suhog kvasca
1 kašika ulja
mlaka voda - količina po potrebi

sjemenke čurekota za posipanje

Sve sastojke, osim vode, izmiješati u posudi i dodajući mlaku vodu zamijesiti mekanije tijesto.

Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu oko sat vremena.
Nakon sat vremena, nauljiti ruku i premjesiti tijesto u posudi, pa opet ostaviti pokriveno da nadođe - oko 30-40 minuta.

Na dobro pobrašnjenu radnu površinu istresti tijesto i lagano ga premjesiti rukama. Podijeliti na 4 lopte.

Na sto staviti i papir za pečenje isječen u dimenziji velikog pleha od rerne.

Rernu zagrijati na 250 stepeni, tj. na maximum.

Lopticu razvaljati u prečnik 20-25 cm. Pažljivo somun prenijeti na papir za pečenje. Dobila sam 4 somuna, a pekla sam po 2 u turi.

Tupom stranom noža na svakom somunu napraviti rešetkastu dekoraciju. Sredinu premazati mlakom vodom i posuti čurekotom. Ostaviti da stanu još 15-tak minuta.

Somune peći na 250 stepeni. Kad se napušu i blago porumene - gotovi su.

Ispečene zamotati u suhu, čistu  kuhinjsku krpu da malo stanu i biće mekani kao duša. Imaju šuplju sredinu, baš onakvu kakva treba i biti.

Uživajte u domaćim somunima, mi ih obožavamo :)







Nema komentara:

Objavi komentar