utorak, 12. studenoga 2013.

RIŽOTO SA INTEGRALNOM RIŽOM, KARFIOLOM I BROKOLIJEM SA FAŠIRANIM ŠNICLAMA U SAFTU

Jedna od ideja za fin ručak, koji će se svidjeti svima u kući...Zdrav i jako ukusan obrok. Faširane šnicle pravim po receptu moje mame i meni su daleko najbolje i suhe, a i u saftu. Taj način ću prezentirati ovdje, pa ako vam se dopada probajte.

Dobar tek svima koji će ga pripremiti :)


Sastojci za rižoto:

200 gr integralne riže
3 kašike ulja
pola glavice karfiola
pola glavice brokolija
1 veća mrkva
vegeta
biber
suhi bosiljak, origano i malo muškatnog oraščića
1 kašika svježe isjeckanog peršuna
voda

Sastojci za faširane šnicle:

500 gr mljevenog junećeg mesa
1 glavica crvenog luka
3 režnja bijelog luka
1 manji krompir izriban na najsitnijem ribežu
1 manja kriška natopljenog integralnog hljeba
vegeta
biber
svježe nasjeckani peršun
1 mrkva
1 jaje

+

za sos: 1 kašika sos paradajza, 2 kašike integralnog brašna

U šerpi zagrijati ulje. Rižu oprati, dobro ocijediti i staviti je na ulje i glazirati. Kad zrna budu poprimila bijelu boju, dodati malo vode, a zatim cvjetove karfiola i brokolija, kao i narezanu mrkvu na kolutiće. Doliti još vode i kuhati na srednje jakoj vatri oko 20-25 minuta. Po potrebi dolijevati vode, ali ne previše. Na kraju dodati sitno sjeckan peršun, vegetu,  začine i još kratko prokuhati da se na površini stvori sluz. Probati slanoću i po potrebi dosoliti.

Skloniti sa ringle, pokriti čistom kuhinjskom krpom, pa onda poklopiti i ostaviti da odstoji 10-tak minuta. Na taj način riža upije svu vodu, bude divno razabrana i jako ukusna.

Za šnicle: crveni i bijeli luk sitno isjeckati, mrkvu također, ja to sve radim u blenderu, krompir oguliti i izribati na najsitniji ribež, krišku hljeba potopiti u malo vode i ocijediti.
U mljeveno meso dodati svo pripremljeno povrće, hljeb, krompir, jaje, peršun, sve dobro rukom sjediniti da smjesa bude kompaktna  pa oblikovati šnicle. Redati ih u brašnom posutu tacnu. Pržiti ih na vrlo malo ulja da lijepo porumene sa obje strane. Vaditi ih u tanjir i ostaviti sa strane.

U tavu i masnoću u kojoj su se pržile doliti malo vode, dodati u malo vode izmiješano integralno brašno da bude bez grudvica, a zatim poredati ispržene šnicle i na laganoj vatri kuhati dok saft ne bude dovoljno gust. Po potrebi dodati vegetu i svježe isjeckan peršunov list.

Servirati rižoto, odozgo poredati dvije šnicle i preliti saftom. Dekorisati svježim peršunom i uživati uz neku finu kiselu salatu :)

Dobar tek :)

Nema komentara:

Objavi komentar