subota, 30. studenoga 2013.

PODVARAK

Kiseli kupus stvarno volim i radujem se zimi samo zbog jela koja nam donosi. Moj današnji podvarak je niskokaloričnija verzija od klasičnog podvarka, jer ne sadrži puno masnoće, koristila sam nemasno meso, tačnije - prilagodila sam ga svom ukusu.

Naravno da vi možete staviti masnije suho meso, rebra, teletinu, junetinu, zavisi šta volite.

U ove hladne dane - fantastičan ručak :)



Sastojci:

1 srednja glavica kiselog kupusa
4 veće mrkve
2 glavice crvenog luka
4 režnja bijelog luka
800 gr mesa po vlastitom izboru - suho meso, rebra, svježa teletina, junetina...
4-5 kašika ulja (možete staviti i više ako jedete masnije)
1 supena kašika mljevene crvene paprike
3 lovorova lista
1/2 kašičice bibera
1 kašičica šećera

NAPOMENA: Ako vam je kupus previše kiseo ili slan, nakon što ga isječete prokuhajte ga oko 4-5 minuta, pa procijedite i vodu bacite. 
Nisam solila podvarak jer mi je bio dovoljno slan, sve zavisi koje meso koristite, ako je suho obično je preslano, pa i meso kratko prokuhajte. 

Kupus narezati na rezance (ne treba biti skroz sitno). Mrkvu očistiti i isjeći na prutiće, crveni i bijeli luk sitno isjeckati. Meso narezati na komade željene veličine.

U šerpu staviti ulje, pa kad se zagrije dodati sitno sjeckan crveni i bijeli luk, prodinstati i miješati. Dodati mrkvu, sve promiješati i na kraju dodati isječen kupus. Sve začiniti i dobro izmiješati pa dinstati još neko vrijeme.

U povrće potom dodati meso, sjediniti masu i doliti 1 litar vruće vode, pa poklopiti i kuhati na srednje jakoj vatri oko 1 sat. Po potrebi dolijevati vode, ne previše jer na kraju ne treba biti puno tečnosti.

Rernu zagrijati na 180 stepeni.

Kad je meso skoro gotovo, sve prebaciti u pleh, meso poredati po površini i zapeći oko 45 minuta. Pazite da vam ne  zagori.



Dobar tek :)







Nema komentara:

Objavi komentar