ponedjeljak, 18. studenoga 2013.

MUSAKA OD KARFIOLA

Jako fin, lagan i ukusan ručak. Verzija sa karfiolom mi je daleko bolja od klasične verzije sa  krompirom.
Uvjerite se i sami ;)



Sastojci:

1 srednja glavica karfiola

Nadjev:

500 gr mljevenog mesa
1 struk prase
1 manja glavica crvenog luka
3 režnja bijelog luka
sušeni celer
sušeni peršun
vegeta
biber

Preliv:

2 jaja
1 kisela pavlaka (manja)
so
malo muškatnog oraščića

Glavicu karfiola očistiti, odvojiti na buketiće i staviti u slanu vodu da prokuha. Dodati i 2-3 kašike mlijeka kako bi karfiol zadržao lijepu bijelu boju. Kuhati oko 6-7 minuta. Zatim staviti u cjediljku da se ocijedi.

Na malo ulja propržiti mljeveno meso, zatim dodati sitno isjeckanu prasu, crveni i bijeli luk, dinstati da se sve fino uprži, a na kraju dodati začine i dobro izmješati.

U nauljenu keramičku tepsiju staviti polovinu pripremljenog obarenog karfiola, preko njega istresi kompletan nadjev, a odozgo opet poredati cvjetove karfiola da se meso pokrije.

Za preliv umutiti jaja sa pavlakom, dodati so i malo muškatnog oraščića pa odmah preliti musaku.

Peći na 180 stepeni oko 20-tak minuta da lijepo porumeni. Nema potrebe peći puno, jer su i meso i karfiol ranije termički obrađeni.


Malo ohladiti i servirati uz šolju jogurta, a može i uz bilo koju salatu :)

Prijatno :)

Nema komentara:

Objavi komentar