ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

JABUKOVAČA (PITA OD JABUKA)

Najbolja slatka pita... odličan desert za bilo koju priliku :)))



Sastojci:

500 gr kora za pitu i baklavu
1,5 kg jabuka (nakisele ili slatke, koje više volite)
šećer - količina zavisi da li su jabuke nakisele ili slatke, pa prilagodite
2 kašičice mljevenog cimeta
1/2 šolje za bijelu kafu - griza
100 gr suhih grožđica
malo ruma
ulje

Zaljev:

500 gr šećera
1/2 l vode
2 vanilin šećera

Jabuke oguliti, izrendati, staviti u veću šerpu, dodati šećera po želji i dinstati na srednje jakoj vatri. Kad ispari voda koju su pustile, dodati mljeveni cimet i griz i sve dobro izmiješati.

U ovom slučaju griz stavljam kako bi pokupio vodu koju puste jabuke.

Grožđice natopiti u malo ruma i vode i kada nabubre ocijediti ih i dodati jabukama. Sve izmiješati.

Prebrojte jufke u pakovanju i prema tome planirajte koliko ćete rolatića dobiti. U principu koristim 3 jufke za jednu savijaču, mada nije greška ni 2, ni 4 :) Sve zavisi od broja jufki.

Uglavnom jufku staviti na sto, blago je pouljiti, preko ide druga jufka, malo ulja, treća jufka i na treću jufku po dužini ili širini (zavisno od dimenzija pleha) poredati fil od jabuka (rasporedite da imate za sve rolatiće isto) i zarolajte savijaču. Poredajte u nauljen pleh jednu do druge.

Meni izađe 4 savijače jer u pakovanju imam 12 jufki.

Formiranu pitu pouljiti, oštrim nožem isjeći malo ukoso i staviti da se peče na 180 stepeni oko 25-30 minuta, da lijepo porumeni.

Za zaljev šećer i vodu uz dodatak vanilin šećera zakuhati pa od momenta kad proključa kuhati do 10 minuta, ovisno koliko gust zaljev želite.

Ispečenu pitu ohladiti, pa zaliti vrućim zaljevom. Ostaviti da pita fino upije zaljev, dobro rashladiti i poslužiti.

Uživajte :)

Nema komentara:

Objavi komentar