subota, 9. studenoga 2013.

HELJDINA PALENTA SA BUKOVAČAMA U KREM SOSU

Mnogi će reći kako ono što je zdravo, u principu ne mora biti ukusno, tj. uglavnom nije ukusno. E ovaj ručak pobija tu tvrdnju - i zdravo i ukusno...dobitna kombinacija :)

Obradujte svoj organizam ovim finim, laganim i  zdravim ručkom.


Za heljdinu palentu:

1 pakovanje palente od heljde (500 gr)
9 dcl vode
kašičica soli
komadić putera

Bukovače u krem sosu:

500 gr bukovača
1 glavica crvenog luka
1 čajna kašika senfa
2 supene kašike pavlake
2 kašike integralnog brašna
1 šolja mlijeka
vegeta
biber
ulje
svježi peršun


Crveni luk sitno isjeckati. Bukovače isjeći na rezance ili na kocke. 

Na malo ulja propržiti crveni luk da postane staklast. Dodati bukovače i još prodinstati dok bukovače blago porumene. Umiješati senf i pavlaku, kratko propržiti pa posuti integralnim brašnom. 
Promiješati i postepeno dolijevati mlijeko, neprestano miješajući dok se dobije fin kremast umak - a to je za cca 2-3 minute. 
Na kraju umiješati vegetu, biber i svježi peršun iskidan na komadiće (ne sjeckajte ga).

Za palentu prokuhati osoljenu vodu uz dodatak komadića putera i lagano sipati heljdinu palentu pa miješati oko 2 minute.
Skloniti sa ringle i ostaviti da odstoji 3-4 minute.

Servirati palentu, preliti krem sosom od bukovača i dekorisati svježim peršunovim listićima.

Uz ovo jelo poslužila sam miješanu kiselu salatu i bilo je odlično.

Dobar tek :)

Nema komentara:

Objavi komentar