ponedjeljak, 4. studenoga 2013.

TART SA ŠPINATOM I SIROM

Čista fantazija, toplo preporučujem da probate. 

Tijesto je preukusno, topi se u ustima....



Tijesto:

300 gr brašna (možete i kombinovati 200 bijelog i 100 kukuruznog brašna)
1 čajna kašika soli
1/2 praška za pecivo
150 gr putera ili margarina (sobne temperature)
120 gr mladog sira
1 jaje

Sve sastojke za tijesto dobro rukom izraditi u kompaktno tijesto i ostaviti u frižider dok se pripremi nadjev.

Nadjev:
500 gr špinata (prethodno kratko prokuhanog, ocijeđenog i izrezanog)
3 režnja bijelog luka (sitno isjeckanog)
200 gr mladog sira
2,5 dl vrhnja za kuhanje
2 dl mlijeka
2 jaja
5 kašika griza
3-4 kašike brašna
so i biber po ukusu

+ 100 gr izribanog sira edamera, trapista ili nekog drugog

Sastojke za nadjev sve dobro izmješati, smjesa će biti malo rjeđa, ali ne brinite, sve će se fino ispeći i biti baš kako treba.

Tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljati u krug (veći za 2 cm nego što je veličina tepsije, ja sam pekla u tepsiji promjera 30 cm) . Prebaciti tijesto u malo nauljenu tepsiju, ivice tijesta utapkati uz stijenke pleha, a zatim izliti fil ravnomjerno preko tijesta.

Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 20-tak minuta, zatim izvaditi tart i fil posuti izribanim sirom i vratiti u rernu još 5-6 minuta da se sir istopi.


Vruće pokriti krpom i ostaviti da odstoji 10-tak minuta, zatim sjeći i poslužiti uz šolju jogurta.

Nema komentara:

Objavi komentar