subota, 26. listopada 2013.

INTEGRALNE KIFLE

Odlične i zdrave kifle u kombinaciji ječmenog integralnog brašna, heljdinog i pšeničnog brašna, posute sjemenkama susama, lana i suncokreta - jednostavno idealne za doručak i laganu večeru uz ajvar, neki sir, hladni narezak i slično.

Preporučujem od srca :)


Mjera je šolja od 2 dcl!

Sastojci:

3 šolje pšeničnog brašna
1 šolja heljdinog brašna
1/2 šolje ječmenog integralnog brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
1 supena kašika suhog kvasca
mlaka voda po potrebi

Za posipanje:

sjemenke susama, lana i suncokreta
so

Sve vrste brašna pomiješati u zdjeli, pa dodati suhi kvasac, šećer, so,  ulje i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje mekano tijesto (ne ljepljivo). Oblikovati kuglu, prebaciti u nauljenu plastičnu posudu, zarežati nožem unakrst, pokriti folijom i ostaviti na toplom mjestu da se masa udupla.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu, blago premjesiti i razvaljati na debljinu od 0,5 cm.

Sjekačem za tijesto isjeći na 8 dijelova (za 8 srednje velikih kifli), formirati kifle i poredati u papirom obložen pleh za pečenje.

Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu još oko 20-tak minuta da narastu.


Svaku kiflu pomoću kista premazati vodom, posuti solju i sjemenkama, pa lagano rukom pritisnuti sjemenke, kako ne bi spale sa peciva.

Peći na 180 stepeni oko 15 minuta dok lijepo porumene, zatim smanjiti temperaturu i peći još 15-tak minuta.


Ispečene kifle pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje oko 5 minuta.

I šta drugo, nego uživati u fantastičnim i zdravim kiflama :)))

Kombinacija sa ajvarom neodoljiva!

Nema komentara:

Objavi komentar