nedjelja, 27. listopada 2013.

"CRNAC BEZ JAJA"

Jednostavan i odličan kolač!

Čoko-glazuru na ovaj način sam pravila prvi put i oduševila me, savršena je i za torte, da se lijepo rezati, a ipak postojana.


Sastojci za tijesto:

3 jogurta (po 180 gr - mala)
300 gr brašna
250 gr šećera
120 ml ulja
25 gr kakao praha
2 male kašičice sode bikarbone

puter za premazivanje pleha

Glazura:

150 gr putera
150 gr čokolade za kuhanje
120 gr šećera
120 ml mlijeka

Da bi vam mjere za biskvit bile jednostavnije, mjera vam je prazna PVC čaša od malog jogurta i ide ovako:

3 čaše jogurta
3 čaše brašna
2 čaše šećera
1 čaša ulja
3 velike supene kašike kakao praha
10 kašika mlijeka
2 kašičice sode bikarbone

A sad ide najjednostavnija priprema na svijetu:

U posudu staviti jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu pa mikserom mutiti 2-3 minute.

Pleh veličine 20 x 30 cm premazati puterom i istresti smjesu.

Peći na 190 stepeni oko 20 minuta.

Ostaviti da se biskvit hladi.

Maslac rastopiti u šerpici, skloniti sa ringle i umiješati čokoladu izlomljenu na kockice, šećer, mlijeko i žicom sve miješati dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

Preliti glazuru preko ohlađenog biskvita i ostaviti da se sve skupa ohladi.

Sjeći na kocke i servirati uz tučeno slatko vrhnje, a u sezoni odlično se slaže sa bobičastim voćem po vašoj želji :)

Nema komentara:

Objavi komentar